Modette

Vad ska du bli när du blir stor?

Under flygresan hem satt jag och funderade på den ständiga frågan som alla har fått - "Vad ska du bli när du blir stor?". Ja vad sjutton svarar man på det när man inte ens vet vilka jobb som finns på marknaden? Svaret på frågan när jag var liten var; popstjärna, frisör, brandman, lärare, delfinskötare, fotbollsproffs eller polis. Idag skiljer svaren sig nog åt givet att arbetsmarknaden ständigt förändras, nu ligger nog bloggare, youtuber, influencer eller entreprenör i topp. Men om du känner att du vill försöka hitta ett svar på frågan har jag några tips på hur du kan gå tillväga.

Dela upp det i flera steg. Frågan i sig är stor och krånglig vilket gör att den kan kännas omöjlig att besvara. Om du istället startar någonstans och delar upp det så kan det kännas lite mer överkomligt.

Steg 1: Skriv ner allt du tycker är roligt
Plocka fram penna och papper och börja skriva ner alla intressen, yrken och utbildningar som du känner till och tror skulle vara roliga. Tänk på vad som gör dig glad och lycklig i livet och vad som gör att du hittar "flow" - alltså ett tillstånd där du glömmer tid och rum och är helt inne i vad du gör.

Steg 2: Sortera
Lita på din magkänsla när du sorterar mellan de olika områden du har skrivit ner. Gradera respektive jobb/utbildning mellan 1-5 där 1 är vad du helst vill göra. När du är klar har du en översikt över yrken/utbildningar som är rangordnade baserat på hur intresserad du är av dem. Här måste du vara sann mot dig själv, ranka inte jobben utifrån vad dina föräldrar, kompisar eller samhället tycker utan utifrån dig själv och vad du brinner för.

Steg 3: Undersök
Googla utbildningar och yrken, försök hitta människor som har ditt drömjobb och sökt dig fram till hur de gick tillväga, du kanske till och med vågar höra av dig till personen och fråga om råd? När du söker på internet är det oftast enklast att skriva ”Hur blir man X” och i många fall får du upp information om hur man går tillväga. Prata med människor i din omgivning, fråga i olika grupper på sociala medier (facebook, linkedin etc) vad alla jobbar med och hur de tog sig dit. Ett annat bra tips är att lyssna på podcasts, läsa böcker, läsa bloggar eller följa hashtags på sociala medier för mer inspiration.


Bli nu inte stressad över att det är mycket som ska göras, låt det ta sin tid och om du är sann mot dig själv från början så kommer du hitta en väg till ditt drömjobb på ett eller annat sätt. Vägen kommer troligtvis inte vara spikrak men det är kurvorna, dalarna och topparna som utvecklar dig som människa, som utmanar dig och gör dig starkare. Vet du inte alls vad din grej är? Misströsta inte, jag är snart 29 år och har älskat att anordna event sedan jag var 12 år men det är på senare dar som jag har insett att det är vad jag brinner för och som jag borde göra till mitt leverne. Så min väg har absolut inte varit spikrak, den har varit på många slinger-i-krok-vägar men jag har lärt mig otroligt mycket på vägen, något jag aldrig skulle vilja ha ogjort.

Det viktigaste som jag har insett är att aldrig ge upp - kom ihåg att det är helt okej att inte veta vart du är på väg så länge du rör dig i någon riktning och har kul på vägen. Det är också okej att ändra sig, flera gånger faktiskt.

elincarlssonse

Nu blev jag inspirerad! Ska börja på en gång! 😊

Matildaberlin

Verkligen SÅ himla bra tips =) Kram <3

Madeleinebjoerk

Åh va bra, heja dig! 💕

Madeleinebjoerk

Va kul att höra 😀💕

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress