Modette

10 TIPS FÖR EN LYCKAD FEST
Nu inför helgen kanske ni är några som ska bjuda in till kalas och därför har jag tagit fram 10 tips till er för att ni ska lyckas med er fest. 

1. Bygg upp förväntningar

Redan i inbjudan kan du förmedla vilka förväntningar du har på festen och vad gästerna kan förvänta sig. Ingenting är väl tråkigare än när du har ställt in dig på att det ska bli världens fest med dans in på småtimmarna och dina gäster kommer lite halvtrötta, bakis och otaggade på fest. Så se till att ni alla är på samma plan och har samma förväntningar på festen. Ett enkelt sätt för att skapa rätt känsla är att redan vid inbjudan sätta standarden - är det världens fest som du vill bjuda in till så ska inbjudningarna hinta om detta, du kan kanske skicka ballongbud med inbjudningar, konfetti i kuvertet eller en riktigt festlig GIF i din digitala inbjudan.

2. Att ha ett tema är alltid en bra idé
Det behöver inte vara en maskerad eller temafest men genom att välja ett tema så underlättar du mycket för dig själv i planeringen. Du skapar en riktlinje för festen som hjälper dig i dina val av inbjudningar, dekor, mat & dryck och klädsel. Dessutom kommer dina gäster att uppskatta att du har ansträngt dig och genom ditt tema kan du ge en hint till dina gäster på vad det är för typ av fest.

3. Välj dina gäster
Det är gästerna som gör festen så välj dina gäster med omsorg. Välj gäster utifrån den fest du vill ha men huvudregeln är att bjuda in roliga och härliga människor, de hjälper oftast till att skapa stämningen på festen.

4. Tänk på musiken
Människor gillar i regel musik de känner igen och aktuella topplistor eller musik ni har lyssnat på tillsammans som alla kan sjunga med i kan vara bra att ha på spellistan. Musik som går att dansa till är alltid att föredra om du vill få fart på festen. Du kan även be gästerna önska låtar innan festen eller lägga in i en spotifylista så att alla får musik de gillar (dock kan det vara en idé att gå igenom listan innan för att se att musikstilarna inte blir för spretiga)

5. Bjud på något
Beroende på tillställning är det upp till dig vad du vill bjuda på men om du bjuder in till fest bör du bjuda på något att dricka och något tilltugg. 

6. Tänk på detaljerna
Jag vill slå ett slag för att detaljer är viktiga och det som påverkar helhetsintrycket av festen. Om du vill att dina gäster ska få en minnesvärd kväll finns det några enkla knep för att underlätta för gästerna. På toaletten kan du till exempel sätta ut ett nödkit innehållande deo, parfym, tandtråd, tamponger, hårspray, torrschampo och plåster. Något annat som underlättar för alla gäster är att ha lämpliga kylställen där gästerna kan kyla sin dryck eller få tag på dryck som ni bjuder på.

7. Dekorera
Det behöver inte vara instagramvänligt men att dekorera enligt temat för att undvika en kal och tom lokal är en riktig stämningshöjare. Något som också är viktigt att tänka på är att anpassa lokal efter antal gäster, om ni har en för stor lokal så kommer folk sprida ut sig, tänk hellre för trångt än för stort.

8. Be om hjälp
Du kommer inte hinna göra allt du vill så försök underlätta för dig själv och ta in hjälp, antingen dina vänner eller från leverantörer. Att tro att du kommer hinna dekorera en lokal, laga mat och fixa dig själv under en dag är enormt optimistiskt och det kan bli så att du är helt slut när gästerna väl kommer (eller så är du inte ens iordninggjord). 

9. Överraska
De flesta människor gillar överraskningar och att det hela tiden händer något oväntat som gästerna inte är beredda på är en riktig stämningshöjare. Det kan helt plötsligt komma in shots  (kan vara alkoholfria - det är själva akten som påverkar gästerna) eller så har ni någon typ av underhållning eller uppträdande.

10. DU ÄR FESTEN
Det är du som värd som är viktigast för att festen ska bli lyckad. Ditt humör och vad du utstrålar påverkar stämningen och sprids till dina gäster. Du är den gemensamma länken som alla på festen har och därför är det din uppgift att se till att alla har trevligt och något att göra. Om du har en fest där många inte känner varandra kan det vara bra att ha en aktivitet där gästerna lär känna varandra. Din främsta uppgift är att få dina gäster att känna sig avslappnade annars kommer ni aldrig få till en festlig sämning.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress